Systemic Martial Arts / Jung Ki Do

1-jarige leergang onder leiding van Hilbrand Westra, Jesper van der Putte & Han MooimanJung (Jeong) is Hilbrand zijn Koreaanse familienaam, maar heeft in Korea ook een algemene filosofische en culturele geschiedenis dat verwijst naar gehechtheid, familiare relaties, liefde, afstand en nabijheid. Het gaat over emotionele verwevenheden, maar ook over het laten zakken van je angst(en) en weerstand door vertrouwd te raken met jezelf en de ander. Het kan echter ook betekenen dat als de context wijzigt, dat de energie of betekenis een verstoorde lading krijgt terwijl het wellicht op weg was naar balans en harmonie. Hier zit, onder andere, de relatie met systemisch werk. 

Ki (Gi/Qi) verwijst naar de Chinese 氣 vorm van energie in beweging. Vertrek en aankomst. Spanning en ontspanning. Action/Motion-Release-Detachment. 

Do is de weg of de beweging, zonder dat het een gefixeerde weg wil zijn. In het Taoïsme verwijst het naar de beweging te volgen waar het van nature naartoe beweegt zodat het geheel intact en in harmonie blijft. Ook al is er een disharmonische beweging in het veld.

Materie, beweging en ruimtelijkheid zijn noodzakelijke ingrediënten van en voor energetische overdracht. Hier ontstaan waarnemingsmomenten waarop beweging, overdracht en tegenoverdracht, voorafgegaan door (historische) projecties, gestalte krijgen. 
De verstarring van levensenergie ontstaat vaak door angst en onbekend zijn met het lichaam als krachtbron van liefde en als wapen. Beide als medicijn van en voor de beweging. Deze concepten zijn waarschijnlijk al millennia oud en worden nu deels toegepast in diverse disciplines die elkaar nauwelijks raken. Zo is er geen brug geslagen tussen de bewegingskunst van vecht/verdedigingsbewegingen en systemisch werk. 

De School voor Systemisch Bewustzijn start daarom een experimentele leergang waar deze twee werelden bij elkaar komen. Oude Aziatische filosofieën, krijgskunst, kinetica en moderne Westerse psychologische inzichten over, onder andere, (familie)banden komen samen in een levenstraining die Jung Ki Do heet. Dat dan zoiets betekent als de weg van het leven. 

 

hoofd & co-TRAINERS


HILBRAND WESTRA 

Geboren als Jung, W'on Seok te Seoel, Zuid-Korea, neemt zijn wortels steeds meer mee in zijn werk. In 2003 kwam Hilbrand in aanraking met het systemisch werk en gedachtegoed van Wolfgang Köninghaus. Dit bracht hem weer op het pad van zijn interesses in de Oosterse en Westerse filosofie en diepte psychologie van Carl Jung. Tezamen met het Taoïstisch Systemisch Werk vormde dit zijn werk en zijn leven.

 

Hilbrand begon zijn Martial Arts ervaring al jong in Judo, Jiu Jitsu en Aikido, maar haalde zijn zwarte band in Full-Contact (WTF) Taekwondo en volgde daarna enkele vechtsporttrainingen in Ji(n)Do en Close Combat Stijl in Europa en Korea. Hilbrand zijn achtergrond in Aziatische Krijgskunst en Systemisch werk maakt van hem een begenadigd trainer waar je bij wilt zijn.

 

JESPER VAN DER PUTTE (SSB22)

Jesper is geboren in Pijnacker en heeft een vechtsportachtergrond in wing chun kung fu, Shaolin kung fu, thaiboksen en Braziliaans jiu jitsu. Terwijl hij vroeger vechstport beoefende om zichzelf mentaal en fysiek uit te dagen, is hij sinds enkele jaren gegrepen door wat er in mensen zichtbaar wordt als men martial arts beoefent. Martial arts, systemisch bewustzijn en het Taoïstisch gedachtengoed voelen voor hem als een natuurlijke combinatie. 

 

Voor de afronding van zijn studie aan de School voor Systemisch Bewustzijn heeft hij onderzoek gedaan naar het belang en de effecten van van fysieke activiteit, zoals martial arts, voor het systemisch werk voor mannen. In zijn werk observeert hij, spiegelt hij patronen en daagt je uit tot nieuwe bewegingen.

HAN MOOIMAN (SMA24)

Han is geboren in . . . en heeft een achtergrond is Karate. Hij heeft een 2e dan in Kyokushin Karate. Daarnaast is hij opgeleid in het systemisch werk bij Elmer Hendrix en heeft de Systemic Martial Arts (SMA) klas van 2024 afgerond. Zijn achtergrond in Training & Ontwikkeling brengt met zich mee dat hij leerprocessen goed begrijpt. Zijn geduld, samen met een historie van discipline, maakt dat SSB hem graag als co-trainer betrekt bij deze leergang.

Meer tekst volgt . . .

 

 

data


Lesdagen vallen altijd op zaterdag van 09.00 tot 17.00, met uitzondering van de start (zaterdag en zondag).
De groep sluit bij een maximum van 20 deelnemers. 

2025
6 september
7 september
4 oktober
1 november
6 december
KERSTVAKANTIE


2026
31 januari
28 februari
28 maart 
2 mei
30 mei 
27 juni

locatie


De leslocatie volgt.

 

kosten


Het lesgeld bestaat uit:
- Algemeen lesgeld voor 11 lesdagen
- Locatie & catering (koffie/thee en lunch)
- Twee inspirerende en betrokken hoofddocenten

Kosten die niet inbegrepen zijn: 
- Boeken en overig studiemateriaal

Het lesgeld voor 2025 bedraagt € 2.950,- exclusief 21% BTWexterne SMA instructeurs


Omdat sommige deelnemers van SMA geen Martial Arts (MA) achtergrond hebben hebben we externe trainers (zwarte banders) bereid gevonden die zelf les/instructie geven in een discipline in MA. Bij hen kan een extra training worden aangevraagd om bijvoorbeeld je Poomsae/Kata vorm en in houd te geven. Alle drie zullen ook tijdens de leergang een gastles verzorgen.

 

side instructor 1


text  . . .

side instructor 2


text . . .

side instructor 3


text . . .