Master Course

Twee-jarige opleiding onder leiding van Hilbrand Westra



De Master Course is bedoeld voor systemisch geschoolden en professionals in het systemisch werk en opstellingen wie werkelijk ter lering willen gaan.

Het leren taboeloos naar het leven en het menselijke terrein van ervaringen te kijken, is één van de belangrijkste uitgangspunten.

Het is een diepgaande systemische fenomenologische opleiding voor mannen en vrouwen die innerlijk geïnteresseerd zijn in toegepaste filosofie, psychologie, sociologie, teleologie, lichaamswerk en metafysica.

 

 

Hoofddocent: Hilbrand Westra
Aantal lesdagen: 20 dagen per jaar
Locatie: Woudschoten, Zeist


Dynamisch curriculum


Over een periode van twee jaar komen studenten in totaal 40 dagen bij elkaar met de moed om zich over te geven aan intro-retrospectief onderzoek. Het is een soort 'pelgrimage' naar het wezenlijke van de mens en het leven. 

Uiteraard komen alle principes van het systemisch werk en opstellingen, zoals Binding, Ordening & Balans (BOB),
Binding, Hechting & Loyaliteit (BHL) en Plaats, Positie & Rol (PPR) uitgebreid aan bod, maar er wordt ook gebruik gemaakt van andere stromingen waardoor het systemisch werk is beïnvloed: van de Afrikaanse verbindingsfilosofie Ubuntu tot methoden als Transactionele Analyse, NLP, Energetisch- en emotioneel lichaamswerk en meditatieleer. 

Het gaat bij de Master Course in essentie niet om de methode, noch om de verschijnselen volledig te kunnen duiden. We proberen zo dicht mogelijk bij de bron van ons handelen te komen, zodat wij zelf de bron worden van het 'weten'. Dit zonder de directe wens het te willen vasthouden of letterlijk te reproduceren. Wu Wei in optima forma; handelen door niet te handelen. 

Aan het einde van deze twee jaar uitgebreid systemisch (zelf)onderzoek worden studenten uitgenodigd een intensief examen af te leggen (theorie, praktijk en referaat), waarna men een diploma ontvangt met de titel Magister Dignitatis Humanae, ofwel 'Meester in de Menselijke Waardigheid'.

Meer over het curriculum

 

"Er bestaat geen moed zonder de eindigheid onder ogen te komen en er bestaat geen liefde zonder het verlies ervan te willen dragen."

 

- Hilbrand Westra

 

Hilbrand Westra


In 2003 kwam Hilbrand in aanraking met het systemisch werk en gedachtegoed van Wolfgang Köninghaus. Dit bracht hem verder op het pad van zijn interesses in de Oosterse en Westerse filosofie en dieptepsychologie van Carl Jung. Gecombineerd met het Taoïstisch Systemisch Werk werd dit zijn levenswerk. 

De School voor Systemisch Bewustzijn (SSB) is onder Hilbrands leiding een toonaangevende plek geworden waarbij zowel het systemisch vakmanschap wordt ontwikkeld als de vorming (bildung) van het individu. De School staat voor diepgang; de door hem ontwikkelde Master Course is filosofisch van aard en heeft voor velen een grote impact.

 


data


Om zowel particulieren als professionals de kans te geven de opleiding te volgen, is ervoor gekozen om een vrijdag en een zaterdag te plannen als opleidingsblok. De gezamenlijke studiedagen zijn telkens twee aaneengesloten dagen.

Lesdagen duren van 9.30 tot 17.00. 
De groep sluit bij een maximum van 17 deelnemers.

 

SSB25
Van september tot en met december 2024 is er een tijdelijke stop. De eerstvolgende groep die in januari 2025 start is VOL. Vanaf september 2025 wordt deze Master Course weer aangeboden. 


 

"Er zijn risico's en kosten verbonden aan acties die ertoe doen. Maar zij zijn veel minder dan de langlopende risico's en kosten van comfortabel niets doen."

 

John F. Kennedy

locatie


Als vaste leslocatie wordt er gebruik gemaakt van Woudschoten, te Zeist (nabij Utrecht). Een fijne plek in de bossen, waar je - als je dat wilt - ook kunt overnachten.

 

kosten


Het lesgeld bestaat uit:

  • Algemeen lesgeld voor het 1e leerjaar (1 van 2)
  • Locatie & catering (hele dag koffie/thee, sappen, water en een uitgebreide lunch)
  • Online syllabus/opleidingsmap en te verstrekken artikelen
  • Inspirerende gastdocenten
  • Een ervaren en betrokken hoofddocent
  • Supervisie door Hilbrand Westra

Kosten die niet inbegrepen zijn: 

  • Overnachting(en)
  • Boeken en overig studiemateriaal
  • Bijkomende kosten van eventuele extra activiteiten

Het collegegeld voor het eerste jaar van de Master Course in 2025 bedraagt 5445 euro.

Degenen die een onderneming erop na houden en de kosten gefactureerd willen krijgen, of worden bekostigd door hun werkgever, dienen rekening te houden met 21% btw op het totaalbedrag.


REVIEWS


Op Linkedin plaatsten verschillende deelnemers een bericht met hun ervaringen tijdens de Mastercourse 2023/2024.

  • "Onder de bezielde leiding van Hilbrand Westra, die me toonde wat meesterschap betekent, doken we in de diepste krochten van onze ziel en leerde we dat er op allerlei niveaus een natuurlijke en structurerende orde bestaat die we hebben te achten." Lees meer.
  • "What a ride it has been! Eerlijk? Ik heb vaak gevloekt, getwijfeld en op mijn tanden gebeten... Het was echt niet altijd een feestje, en toch! Zo dankbaar voor wat ik heb mogen leren, voor wie ik mocht ontmoeten, voor de groei die ik mocht doormaken, voor het meesterschap dat mocht ontluiken." Lees meer.

  • "Het heeft me fascinerende nieuwe inzichten gegeven voor in mijn werk en mijn programma's over diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. Dank aan Hilbrand Westra voor alle begeleiding, steun en wijsheid de laatste twee jaar." Lees meer. 
  • "Deze school is de enige plek waar diepgaande, belichaamde, systemische kennis en expertise over afstand, gedwongen verplaatsing en adoptie in huis zijn. Kennis en bewustzijn hierrond blijven broodnodig."
    Lees meer.
  • "Ik werd de afgelopen twee jaar elke maand meegenomen in de wereld van systemisch werk, fenomenologie, filosofie, taöisme en zo meer. Het waren mooie en soms pittige dagen waarin afstand en adoptie expliciet aandacht kregen. Hoe dat systemisch zijn uitwerking kent heeft mijn blik verruimd." Lees meer.
  • "De opleiding is the next level op systemisch gebied en tegelijkertijd nu al de meest essentiële, basale en verrijkende opleiding ooit." - Nathalie Noslin